Monday, January 9, 2012

Kenangan South Korea Part 3

Assalamualaikum~

Okay last part story about my vacation yang dah lama basi. Kita teruskan journey kita ke nami island plak. Such a nice place nak pergi even nak pergi sana makan kos jugak. Naik turun subway & train dah satu hal. Dah sampai nak kena naik ferry lagi ke sana. Yang aku ingat nak masuk sana dalam 8000 won.

Nami Island or Naminara nih terletak di luar kawasan bandar Seoul. Apa yang aku tahu, nami island nih tempat pengambaran cerita Winter Sonata masa zaman sekolah2 rendah dulu. Akhirnya aku dapat menjejakkan kaki aku di sana. Ya Allah, masa sampai sana aku rasa bersyukur sangat dapat melihat keindahan ciptaanNya. Cantikkkkkk sangat !

Dah lama dah cerita ni kan, so aku pun ingat tak ingat dah jalan nak pergi ke sana. Tapi sangat worth it. Rugi sangat kalau dah pergi Korea tapi tak pergi sana. Tapi lagi cantik kalau dapat pergi time winter & autumn.















Actually banyak lagi pict time pergi & balik dari Nami Island tu. Memang tak ter upload lorh. All the way pergi & balik tuh apa yang aku sangat kagum dengan rakyat jelata South Korea nih, they all sangat menjaga kebersihan. Lagi2 toilet dorang. Seriously sangat2 bersih. Aku pun rasa segan nak buat kotor heee~

Masa on the way nak balik tuh, macam biasa lah we ollz akan naik train & subway nak balik rumah. Masa dalam subway tuh, aku tertarik dengan one group ni. Kira dorang ni dari golongan muda mudi lah. Sederet tu semua busy dengan phone masing2 yang ala2 Iphone tuh. Haiyakkk sepanjang aku dekat sana jeles tau tengok dorang pakai Iphone. Kau pusing kanan kiri depan belakang mostly semua pakai smartphone tu. Rasa macam nak beli jugak kat sana tapiiiii orang luar not allowed beli phone dorang. KEDEKUTTTTT ! :P

Selain tu, aku sempat pergi one of the museum kat sana. Kalau ikutkan pergi sendiri ni takde maknanya nak pergi museum kan ? HAHAHA Tapi disebabkan trip ni under association ibu aku, so we ollz pun layan jela kan. Moreover transport semua dah ada kan. Yela ibu duduk sana geng2 dya semua ada yang dari India lah Peru lah mana tah lagi.








Antara laluan2 yang everyday we ollz lalu. Heeeee~ Dah naik hafal dah station2 kat sana time tu la kan HAHAHAHA


Last place sempat pergi ialah Myeongdong. Lebih kurang namdaemun je tapi barang2 kat sini lagi exclusive lah. Orang cakap tempat shopping yang okay sikit. Kat sini banyak jual tempat tidur orang korea tu. Yang kalau korang tengok dalam cerita korea dorang kan suka tidur kat lantai je. Harga tu takdelah mahal mana tapi bila aku terfikir nak bawak balik Malaysia tu, terus tak jadi beli. Dahla KOREA- KL- JB. Haaaa kan satu koje tu ??? =='

Before shopping kat situ, we ollz sempat jenguk satu sungai yang sangat cantik & bersih. Sumber google ada cerita sikit2 yang dulu sungai ni sungai biasa je. Alaaa macam sungai kat negara kita ni haa. Tapi after renovate sungai ni jadi sangat cun lah. Mula2 tu aku ingatkan Sungai Han tau haha !



After seminggu aku kat sana. Tiba saatnya aku meninggalkan negara republic tu. Ohhhh masa on the way ke Incheon Airport memang rasa macam taknak tinggalkan negara republic tu tapi tipu kalau aku cakap aku tak rindu negara aku sendiri. Sepanjang aku kat sana, aku rindukan nasi lemak, roti canai, karipap semua sebab makanan kita takde jual kat sana. Betul lah orang cakap hujan emas di negara orang, hujan batu di negara sendiri kan ??

Last but not least, aku rindu nak pergi korea lagi sebab banyak tempat aku tak sempat nak jelajah. Saja aku usik cik boyfriend ajak pergi honeymoon kat sana, haaaa amacam ada berani ? hehe InsyaAllah ada rezeki, sampai lah lagi ke sana. So, siapa2 yang dok sibuk nak ikut tuh, prepare everything from now on.


Alhamdulillah selamat sampai ke Malaysia. Rindu Seoul =')


4 Orang Berkongsi Pendapat:

Azwan@Mr Money said...

Hahahah..... aduii... buat jelous lagi la nie... hehehe...

Sambung lagi pas nie... buat banyak PART sikit.... nak tahu men tempat yg menarik. nak pergi x tahu bla. so berangan je la bila baca entry cam ginie. hehehehee....

Soalan?
1-Barang kat sana mahal ea? Tapi mata wang die lagi murah dri kita kan?
2-Susah tak nak dapat makanan halal kat sana?
3-Guna sna kan lemah BI, so cmne communicate?

Ok, 3 soalan dlu, yg len simpan for next entry. ahahahhaa

miszATIN said...

hahahahah adoiii wan ni dah last part lorh.

aten cube jawab lah soalan2 yang wan nak tanya k..

1) actually kalau pandai cari tempat barang takdelah mahal mana. Pasal mata wang tu, rate dorang lagi tinggi dr kita. Thats y lah aten cakap boleh botak dok kat sane lame2 hehe
2) kalau cerita pasal makanan nih, byk benda kita bole makan kalau kita tau tempat. Macam aten tak berapa tahu sgt sbb tak sempat nak study sgt before pergi tu so we ollz byk puasa di siang hari jugakla except jumpa kdai roti or jumpe kebab :)
3) Dorang mmg sangat2 tak terer bi, so alternatif sama ada blaja bahasa mereka or guna bahasa isyarat haha aten sendiri sampai tak tau nak communicate mcmne kalau dorang betul2 tak faham apa yg kita cuba nak sampaikan heee

#sebarang pertanyaan boleh berhubung terus dengan saya hehe :)

Nurul Syakira Zainal said...

atin untung laa dapat pergi korea ngehehe jeles taw.

atin join laa jom bloglist aku buat.

Jom join bloglist saya - http://sayebuatblogini.blogspot.com/2012/01/bloglist-monster-rawr.html

miszATIN said...

kira ~ okehhh nanti aku usha ehh :)