Tuesday, February 23, 2010

Suka Duka Kehidupan

Wahh malam ini baru aku mampu nak ber-blogging. Mood takde larh plus semalam balik sakit kepala. So tak dapat larh nak updated blog semalam. Actually orang yang aku maksudkan tuh membe baik aku sendiri. Aku keluar dengan oja semalam. Manalah nak keluar dengan boipren kan, so mereka2 tu jela yang aku sayang sekarang. Truly comes from my heart ok. Aku ingatkan semalam adalah hari yang bahagia buat aku. Tapi tu lah orang cakap ingatkan panas sampai ke petang rupanya hujan di tengah hari. Ha macam tu la perumpamaan yang aku maksudkan.

Aku sampai dekat maybank around 10++ am gtu. Oja sedia menunggu aku di sana. Sebab aku tertinggal bus, so i decided to take cab sajelah. Alah bukan jauh mana pon, so takde hal bagi aku. Masa sampai bank, dari jauh aku dah nampak oja. OMG !!!! Oja was wearing tudung ala2 pink just same with me lorh. Dah tak terkata dah aku masa tuh. Nak ketawa berdekah2 dah. Mampos orang cakap macam2 nanti hehe !


Setelah semua hal selesai, aku pon membuka beg kuh sebab nak ambil purse. Bongkar punya bongkar, TAK ADA !!!! Masa tuh memang agak seram sejuk bagi aku tapi bila tengok kad pengenalan ada pada aku, keseraman tuh sedikit kurang. Ic yang penting ok ! Bila aku tanya balik pada kaunter yang aku pergi tadi that abang said he dont know anything. Huhu Memang sedey tapi aku kental haha So takla menangis. Oja cakap kalau kena kat dye mesti dye menangis. " Ye oja, Aku tahu pasti kaw akan menangis bila benda ni berlaku kat kaw punye " hehe !

So now aku tidak mempunyai walau sesen pon ( bohong nih ! haha ) Ada la seringgit dua yang dok selit2 kat celah2 beg tuh tapi tak cukup untuk pergi lunch ok. Then aku pun decided nak pergi Cimb nak keluarkan duit. Alhamdulillah duit masih ada ;) After that both of us melangkah ke jusco. We went to SR sebab dah janji nak lunch sana kan. Oja pilih kek indulgence dan oreo milk shake while aku macam biasa lah spagetti meatball beef dan green apple kasturi. Dalam hati aku cukup yakin yang purse aku akan aku dapat balik. So i just ignored about it. Aku berserah sahaja.

After that aku just jalan2 jap cuci2 mata. Boleh la tengok2 present untuk busu dan kala. Aish kenapa lah birthday mereka dekat2 nih, budget yang diperlukan mungkin sedikit besar. Mungkin sedikit lambat kot present mereka tuh. Sorry ya aunty2 kuh. Aku dan adek kuh nak beri yang terbaik buat kalian berdua. Sabar menunggu~~

Masa dok jalan2 tuh, kiteorang merayau kat tempat ungku azrul dan azhar bekerja. Ala takde customer pon, so kacau2 lah mereka sebentar. Hari ni birthday ungku azrul. Yup, happy birthday kawanku ! Moga kaw akan bahagia dunia dan akhirat. Then jalan2 terjumpa kak syikin plak. Fuyoohh akak nih memang lawo taw, cun melecun beb hehe ! Ada sapa nak sila tinggalkan number telefon gambar akan di pos kemudian hehe ! Motifnya supaya akak tercayang tuh cepat kahwen ngee~ Sebenarnya masa dok jalan2 tuh mineral dalam beg aku tak tutup ketat. Nak dijadikan cerita air mestilah keluar kan. Maka basah lah beg aku huhu ! Kebetulan aku dok bawak buku kpp ( memandu ) habislah kuyup. Saya sedang bersabar nih. Apalah ujian yang terpaksa ku terima ini. Walaupun nampak remeh tetapi memerlukan kesabaran yang tinggi ok.

Bak kata cikgu radzif, setiap yang berlaku itu ada hikmah yg Allah tetapkan. Jgn la kita anggap kita ni malang. Kenapa cikgu radzif kata begitu ??? Sebab at the moment aku rasa diri aku malang. Tapi aku sedar ini bukan malang, betul kata cikgu tuh. Inilah dugaan namanya. Orang panggil dugaan kecil ( ok tak ??? ) Suka2 aku je bagi nama kan.


Hari ini tanggal 23 februari 2010, ada berita gembira buat dirikuh. Gembira ker ?? Gembira lah kot hehe ! Purse aku sudah dapat dikenal pasti ngee~ Sebab terlalu excited, aku telah menelefon oja. Biasalah mula2 nak cerita pasal tuh jep dah lama2 macam2 cerita plak dah keluar. Alhamdulillah, aku bersyukur sangat. Ada akak yang kerja kat maybank jugak yang jumpa. Thanx ya kak rozana. Lupa plak nak cerita, masa aku pergi maybank tuh, ada seorang mamat chumeyl taw. One of the executive la kot kat situ. Suka tengok muka dye. Ingatkan masa pergi ambil tadi dye masih ada tapi tak nampak pon batang hidung. Maybe dah balik kot. Ngee~ Gatainya kaw nih ten !! hehe Ala sekali sekala gatai takpe kan ??

Oklah aku stop dulu. Bahang la malam nih. Tak tahu la boleh tidow ke tidak malam nih. Aku tak upload banyak picture takut korang buhsan plak tengok minah pink dua ekor nih hehe ! Nyte all ! =)

Alhamdulillah kenyang sudah ~

Sangat sedih memikirkan apa yang terjadi semalam~

Amek kaw ! Minah pink dah mula beraksi ! ~

Ungku pun mahu tumpang sekaki jugak join pinky dua ekor nih he2 ~



Sunday, February 21, 2010

Hari Minggu Yang Mengasyikkan

Wah2, tengok tajuk entry kat atas macam asyik sekali ek ? Hari ahad selalu orang cakap hari untuk keluarga kan. Mesti selalu dengar kan ?? Tapi bagi aku, semua hari yang aku lalui sama sahaja. Cuma hari ini aku sedikit gembira kerana menghabiskan satu hari bersama family.

Actually, semalam aku tidor jam 5am sebab layan membe chat kat facebook. Oleh kerana kepala pon mamai2 aku tersedar jam 10am akibat alarm yang memecahkan gegendang telinga ku. ( alahai, pecah ker takat alarm tu jek cik kak oii ?? ) Aku set lagi jam 11am. Kebetulan aku dapat mesej dari busu tunda ke 12.30 pm apa lagi sambunglah tidor sekejap. Kejap2 pon sampai pukul 12pm jugakla baru bangun hehe ! Tak senonoh betul la anak dara nih ;)

Masa busu sampai, my adek paez bedegol tu ada sama. Bedegol tuh gelaran untuk dye yang amat la suke menyakitkan hatikuh ngee~ Owh ya ! Lupa lak dye nak pergi hospital pakar puteri tengok membe dye eksiden. Aku dengan busu naik la sekejap nak tengok tapi adek dye cakap dye still koma. Membe adek aku tuh koma akibat eksiden dilanggar kereta. Aisk ! Takut seyh dengar cerita2 macam tuh plus sungguh kasihan kan. Adek aku cakap budak tuh pandai, sayang kan akibat eksiden macam tuh masa depan yang cerah pon boleh bertukar mendung dan gelap. Dengar2 jugak ada gegaran kat otak dye. Masa aku dengar tuh macam nak menangis pon ada even bukan family aku yang kena. Aku rasa kasihan sangat kat budak tuh dan cukup marah dengan orang yang langgar budak tuh. Ada ke patut dah la langgar orang then boleh cabut lari. Semoga kaw akan dapat balasan yang setimpal wahai manusia yang berhati kering ! huhu

Ok2 stop about cerita sedey. Dah2 lap air mata semua ;) Lepas balik dari hospital aku dan busu bercadang nak jalan2 kat jusco tebrau city. Lama dah tak merayap kat sini, dulu sampai naik bosan aku asyik merayap kat sini jep. Teman busu carik some stuff dan ingatkan dah habis sales. Rupanya kedai2 kat luar tuh still ade sale ok ! Tapi aku just window shopping jep duit belum masuk lagi la nak shop ! Masa dok jalan belek2 beg, ada orang tegur aku. Ha nak tahu ?? Terkejut aku bila cikgu lily yang tegur. Ape hal la masa dekat2 result nak keluar nih boleh jumpa cikgu plak ? Pelik jugak sebab dye pakai baju kurung tapi malas la nak tanya. Dye just cakap hari khamis nanti kita jumpa lagi. Aku hanya mampu tersenyum kambing + lembu + unta semua keluar he2 ! Rupanya aku dapat la tahu cikgu baru balik dari majlis kawen anak murid dye punya abang ok. Lepas jalan2 kiteorang pergi makan kat vivo. Wah memang teringin sangat nak makan spagetti. Last2 dapat makan jugak, i choosed " Chessy pasta bolognese ". Balik rumah dengan hati yang berbunga2 gembira. Masa tengah carik some stuff tuh busu dapat call from kala nak ajak pergi makan kat senibong. Lama dah tak makan besar macam nih tau.

After magrib gtu we all gerak to senibong. Wah jalan pon dah ber 'tar' chantek dan parking kena bayar rm2. Aku mari senibong mesti lepak kedai pak din punya. Wah sudah makin maju jugak ini kedai ngee~ Biasa la kalau dah ramai2 nih sedikit kalut la dengan budak2 yang sememangnya nakal hanya tuhan sahaja yang tahu. Tapi adat la nama pun budak2 kan. Kebetulan pakcik aku baru balik memancing semalam then dapat ikan besar, apa ek nama dye ?? ala pelik la nama
ikan tuh aku pun dah tak ingat dah. Tapi sedap weyh buat masak stim. Dapat plak dengan air carrot susu cukup buat perut aku senak. Kuat melantak tol minah sorang nih larh isk3 ! Tapi badan tak naik yang naik hanya pipi jep. Tak fair betul.

Oklah people have to take rest now because tomorrow i have a date with someone special. Ha nak tahu siapa gerangan dye ?? Tunggu jela update entry akan datang. Have your sweet dream all.. Chill ya ! =)


Rasa2 macam kembar tak kami nih ???

Peace with my life..

" Ummi, mana makanan kite nih. Akan kite sorang je yang tak makan. =( "

Nabila Syasya nih boleh tahan kepohnye. ahakz !

Kazen aku yang pandai buat muka ngee~

Mamat nih konon2 malu jep tapi sebenarnya giler lensa jugak tau.




Saturday, February 20, 2010

Sedih sekali

Pagi ini aku dikejutkan dengan sms yang masuk. Selalu orang sedar bila alarm clock yang berbunyi kan ngee~~ From kala.. Owh dye mintak tolong printkan kerja dye. Dengan perasaan malas yang masih menyelubungi diri aku bangun nak meng '0n' kan lappy kuh. Baru jep aku bukak terdengar ketukan di pintu (jarang orang ketuk pintu bilik aku, selalu semua main serbu masuk jep ) Rupenya kala yang datang. Aik cepatnya dah sampai ?? Sedangkan aku yang sambung tidow tadi hehe ! Kalis baik punya.

Setelah aku print, kala terpaksa balik ke office semula, kerja katanya. Anak2 nya di tinggalkan di sini. Owh aku belum turun lagi nak mengacau si chumeyl syora tuh. Dah alang2 lappy dan internet terbuka rasa malas nak menutupnya kembali. Terusan aku membuka blog kuh yang terchenta ni ( chenta ker ?? ) Ada membaca sebuah blog yang aku follow. Dan aku membuka video yang di 'link' kan. Masyaallah ! apa nak jadi dengan budak2 zaman sekarang ni ye. Amatlah terkejut melihat aksi yang mereka lakukan. Menghina para umat Islam. Mengeji cara umat Islam mengerjakan solat. Walaupun aku ni bukanlah baik sangat tapi aku tetap sedih agamaku dihina sebegitu rupa.

Tak terniat pun nak tulis entry nih sebenarnya takut menyentuh sensitiviti orang tapi yang aku nak tekankan di sini. Mengapa berlaku sedemikan rupa ?? Sedih beb aku sebagai umat Islam. Cukup2 sedih. Tak terfikir kah balasan Allah buat mereka ? Banyak lagi benda lain korang boleh buat weyh, ape hal la isu tentang tu jugak yang korang sibuk nak buat. Buat orang lain marah, dari komen yang aku baca siap ada cd lagi ok ! Antara petikan komen yang aku pinjam dan aku turut sertakan link nya sekali buat para akaun facebook ok ! I'll stop by here first. =)


Komen yang di pinjam :-

''blm msk lokap lg.. msh ada at my place.. dorg siap jual CD kt bdk2 lain kot..
actually ada 2 vids b4 diz 1.. tp x tau plak ape tajuk vids yg lain.. vid nie
dorg bg tajuk : ANAK2 BABI...''

Click here --> http://www.facebook.com/video/video.php?v=1332395399986&oid=283999143787


Wednesday, February 17, 2010

17 Februari 2010 !

Hari ini aku bangun agak awal lebih kurang 5.30am setelah berhempas pulas menidurkan diri jam 2am hari sebelumnya. 3jam lebih je aku terlelap. Hari ini juga adik aku yang bongsu akan pulang ke shah alam sebab besok sudah mula bersekolah. Ingatkan aku nak ikut busu hantar adik ke larkin tapi hampeh aku kena tinggal plak. Sampai hati betul mereka tuh. Sob2 ! Lepas sarapan dengan beberapa kuih aku meng' on9 ' kan diri sehingga busu pulang. Ingatkan nak merajuk dengan busu tapi tak jadi bila busu suruh siap nak pergi bank di Pasir Gudang.

Sampai di sana, fuh semua bank penuh beb. Post office pon turut mendapat kunjungan ramai haha Tah papela kaw ni ten. Kala and the geng dah tunggu kat sana. Geng yang aku maksudkan tuh tak lain tak bukan kuncu2 nya 3 orang tuh. Memang meragam lah nanti mereka2 ini. Dalam tengah hari memang panas2 yang amat sangat. Duduk di dalam kereta semente menunggu kala memang amatla perit. Sampaikan aku terpaksa membawa syaura si chomel keluar dari kereta dan menumpang di hospital swasta ( ape tah nama aku lupa plak ). Kesian si kecik berpeluh sangat dan merah2 di seluruh badan.

Tunggu punya tunggu sampailah pukul 12.30pm. Alamak ! my practical class pukul 1pm. Amatlah gelisah waktu tuh memandangkan terpaksa berulang ke permas semula. Alhamdullillah busu sampai dan terus gerak ke permas. Dalam keadaan yang kelam kabut tu, akhirnya aku sampai di institut memandu jam 1.05pm macam tuh lah. Berjalan dengan selamba sedangkan kepala lutut aku nih dah macam nak tertanggal. Dahla belum makan ape2 pon. Setelah ke kaunter aku diarahkan pergi berjumpa dengan guru yang akan mengajarku, ENCIK MOHD ZAID. Ala aku kenal dye nih sebab masa kelas kpp dye yang bagi ceramah. Dye yang ajar ?? Habislah aku. Masa masuk bilik tuh, memang skru dalam badan nih rasa macam dah tertanggal.

Itulah sangkaan aku pada mulanya. Setelah berbual dengan dye, no hal lah baik cikgu nih. Masuk2 kereta dye tanya apa 5 yang wajib tahu. Sebenarnya aku tak refresh langsung buku2 yang disediakan. Aku dah agak dah soalan2 yang dye akan acukan pada aku, dengan berbekalkan memory aku yang kadang2 lost nih aku refresh balik apa yang aku paham dalam kelas kpp dan teori. Boleh la jawab jugak. Just bila dye suruh exercise dengan pedal2 kat bawah tuh, aku rasa tak bertenaga beb, perut aku kosong. Siyes giler aku cakap lutut aku memang dah longgar bila asyik main dengan pedal2 tuh. =(

Masa dye nak hantar aku balik tuh, dye tanya rasa macam mane ?? Ok ke tak. Siyes aku cakap macam tak nak bawak dah. Nih baru praktikal ok. Belum latihan lagik.. Aduyaiii.. Macam dah surrender dah tapi kena tetap kuatkan diri. Yakin boleh ten ! Nothing impossible in this world. Usaha itu yang penting ok. ( Ada kena mengena ker ek ?? hehe )

Badan penat plus mata pon sudah ngantuk. Sebenarnya dari tadi lagi bantal dah memanggil2 aku. Degil nak buka lappy kesyangan ni jugak. Ok sekarang sudah puas sikit meng' on9 'kan diri dan boleh beradu dengan tenang hehe ! Goodnyte people ! =)






Sunday, February 14, 2010

Sama Cantik Sama Padan, GURUku !

Hari ni tanggal 14 februari 2010 bersamaan hari ahad. Ramai betul orang yang melangsungkan wedding hari ni. Baguslah, perkara baik tak salah pon kan. Tapi aku tumpang gembira jugak dengan seorang dari guruku yang turut melangsungkan hari bahgianya pada hari ni. Tahniah buat Ustaz Fauzi & Wan Habibah. Semoga berbahgia hingga ke akhir hayat..

Setelah mengatur rancangan, akhirnya aq, shontot, salma, oja, bobo, dan qila telah berjanji mahu ke majlis ustaz. Tukang membawa kami ialah cik safiah yg ku sayangi, thanks ya yunk ! Dowang lepak rumah aku dulu sebab aku masih belum mandi waktu tuh. Dalam 1 lebih kiteowang gerak tapi before tuh pergi ambil lyana kat jusco dulu. She bought present for bibah dan ustaz. Masa kiteowang sampai tuh, kedua2 mempelai masih belum bersanding jadi kiteowang pon masukla dulu. Ternampak cikgu rozilah dan kami pon menghampirinya. Cikgu lily pon ada tau. Betapa ku rindukan guru2ku itu. Peluk cikgu rozilah erat2 sebab perot dye dah kempis. Dah bersalin larh. Agak terkejot sebab dye masih dalam pantang sanggup datang majlis ustaz.. Tapi muka dye macam lain larh, tak tahu lah mungkin berseri baru dapat baby kot.

Nak cerita sedikit pasal Ustaz Fauzi nih. Dye nih start ajar aku masa aku form4 lagi. Tak lain dan tak bukan pastilah subjek agama. Kebetulan aku sambung form6 di sekolah yang sama so, masa aku upper 6 dye kembali mengajarku tapi subjek sejarah tamadun islam.Fuh,ustaz memang best giler sebab. sebab. bila dye masuk kelas jarangla dye ajar kiteorang. Dye suke bercherita. Kadang2 tuh memang dye nak ajar tapi bila masuk topik yang nak di ajar tuh cuma 30% je yang lagi 70% tuh dye akan pusing cherita lain. Lagi satu ustaz nih sungguh kelakar, suka buat kiteorang ketawa dan selalu jugak jadi mangsa nganjing kami. Dapat plak anak murid yang giler2 macam kami nih, yang hanya mampu ustaz lakukan hanyalah tersenyum. Masa aku form 5 dulu pernahlah jugak aku ceritakan masalah peribadiku padanya, kadang2 geram jugak nak bercherita dye suke main2 tau. Aish ustaz2, semoga sentiasa menyerlah dengan senyuman ye.

Komen tentang mempelai ?? Sangatla secocok.. Bagai pinang dibelah empat eh salah ! dua ok. Berdiri sama tinggi duduk sama rendah. Sangat suka tengok mereka tadie. Tema merah putih cukup menaikkan seri kedua2 pengantin tau. Gambar mereka di atas pelamin kurang jelas so aku tak upload. Before balik tadi baru nampak cikgu alias. Tak dapat nak berborak lama2. Just layan anak dye yang bongsu kejap dan mintak izin nak pulang. Sorry ye cikgu. Penat dah nak bebel panjang2, layan gambar jela eh.. Have a nice day people ! =)


Saat2 memotong kek bersama ;)

Tengoklah jelingan ustaz tuh, manja bukan.. Untuk bibah seorang ok he2

Senyum sampai ke telinga eh..

Wajah2 kami yang hadir..

Amboii jabbar bukan maen happening lagi ye..

Ha budak ni bile plak nak kahwen ?? haha



Thursday, February 11, 2010

Lafaz Yang Tersimpan

LULUH HATIKU YANG SAYU
MENATAP WAJAHMU TENANG DALAM LENA
KASIH ZAHIRKAN LAKU
SEDANGKAN BIBIRKU JAUH DARI LAFAZNYA

DAN RAUT TUAMU MEMBEKAS JIWAKU
MEREDAKAN RINDU MENDAMAIKAN KALBU
TAK MUNGKINKU TEMU IRAS SENTUHANMU
BIARPUN KU REDAH SELURUH DUNIA
MENCARI GANTIMU OOO...

BETAPA SUKARNYA MENYUSUN BICARA
MELUAHKAN RASA MENUTURKAN SAYANG
KASIH YANG TERLIMPAH HANYA SEKADAR TINGKAH
CUMA UNGKAPAN KEBISUAAN YANG MELINDUNGKAN
KALIMAH RAHSIA

MASIH KUBIARKAN WAKTU
MELARIKAN LAFAZ KASIHKU PADAMU

MENGAPAKAH SUKAR MENYUSUN BICARA
MELUAHKAN RASA MENUTURKAN SAYANG
KASIH YANG TERLIMPAH HANYA SEKADAR TINGKAH
CUMALAH UNGKAPAN BISU KALIMAH RAHSIA

APAKAH YANG HILANG ANDAI DILISANKAN
BAIT PENGHARGAAN PENUH KEJUJURAN
TAK MUNGKIN TERLIHAT

CINTA...YANG MERONA
JIKA HANYA RENUNGAN MATA YANG BERSUARA
BUKAN ATUR KATA

TIADA LAGI ERTINYA PENGUCAPAN
ANDAI AKHIR NAFAS DI HUJUNG HELAAN

SEBELUM MATA RAPAT TERPEJAM
USAH BIAR KEHILANGAN
MENGGANTIKAN LAFAZ YANG TERSIMPAN


Entry kali ini aku nak cerita sikit tentang satu lagu nie yang cukup meruntun jiwaku. Setiap kali aku dengar lagu nie pasti aku akan menangis. Bait2 lagu nie cukup menyentuh sensitiviti aku. Kasih ibu dan ayah yang kekal selamanya. Yang tak mampu diungkapkan dengan kata2. Ya allah, berikanlah hambamu ini kekuatan untuk meneruskan kehidupan sebagai insan di muka bumimu ini. Layan lagu nie yok~~ =(

video




Wednesday, February 10, 2010

Kejadian Yang Agak Memalukan..

Hari ni dah plan dengan salma nak pergi bandar. Nak pegi tengok cerita Adnan Sempit. Wah2 tak sabar sangat nak pergi tengok seems semua yang dah tengok cakap sangat best ! Sampai bandar dalam pukul 12 lebih. Tengok screen cerita tuh pukul 1.40pm. Tengah2 mem'busy'kan diri tengok timing untuk movie, aku disapa oleh seseorang. Eh farah zunnurain larh ! My friend since form 1 lagik. Dah lama giler tak jumpe cik akak tuh. Dia ajak g rumah dye kat gelang patah, dye tengah cuti sebulan. Memang nak pergi rumah kaw cik farah tapi takde transport larh hehe ! Ha datang ambil aku larh yunk =)

Lepas beli tiket movie kiteowang jalan2 jap window shopping then kiteowang pergi lunch. Sudah lama tak pekena hotplate ( padahal last makan dengan bobo a few weeks ago hehe! ).Pukul 1.40pm cam tu baru kiteowang masuk wayang. Ala cerita baru nak start, masih sempat. Fuh komen aq tentang cerita tuh ??? Bapak best weyh, gelak sampai pecah perut tengok movie tuh. Aku dah tak peduli siapa duduk sebelah ke dua belah aku, memang ketawa giler2 larh hehe !

Lepas habis movie, kami pon menuju lah ke escalator dan kebetulan rosak plak. Masa nak turun tuh tah macam mane plak aku boleh nak tergelincir semasa nak melangkah. Ha amek kaw, ter
' peot ' lah kaki aku tuh. Peh aku tak tahu la berapa ramai yang nampak eksiden tu kan ?? Malu eden weyh hehe ! Tapi nak buat macam mane kan ?? Benda dah nak berlaku. Sabar jela banyak2. Nasib baik ada salma dapat jugak aku berpaut pada dye huhu Rasa macam serik plak nak gune escalator yang rosak nie. Aku tahu la bukan salah escalator tuh tapi keyakinan diri tuh macam dah kurang plak =(

Ha lepas eksiden tuh, aku dengan salma dah ketawa eh. Macam kelakar la plak ( tak tahu kalau silap langkah tadi kaw bakal menjunam ke bawah dan bakal masuk hospital cik ateeenn oii !! ) Isk taubat sudah ! Then kiteowang pergi carik present untuk kawan cik salma nie. Binatang yang aku sangat2 suke !! POOH la weyh !! Aku adelah beli shirt untuk dok2 rumah kan. Sikit jep shopping ( maklumlah poket tengah rabak ! ). Then naik tingkat atas balik nak beli raping untuk binatang tuh. Then, kiteowang pergi POPULAR BOOKSOTE nak belikan kad plak. Banyaknye kad !!! Lama dah tak beli kad sejak semua benda dah boleh guna sms nih. Tapi aku tetap sukakan kad2. Walaupon agak kuno tapi itulah kenangan tau.

Banyaknyee kaddd !! =)

Lepas keluar dari popular, kiteowang jalan2 jap before balik. Masa tuh kaki ni rasa dah sengal2 kiot dah. Masa dah sampai permas singgah beli pisang goreng jap. Mak cik sampai tegur kenapa dengan aku nih ?? Nak kalis baik cakap tak ada ape2 jela mak cik uii. Dah tuh boleh jumpa dengan aris plak lepas tuh. Dye nampak aku jalan macam tuh, dye suruh tumpang motor dye jep. I just said thanks to him. Kerana salah diri sendiri sekarang menyusahkan orang plak ye aten oii. Jangan nak mengada2. So, aq sambunglah perjalanan ku. Ala small the pieces la beb ! Bukan jauh mane pon. hehe ! Oklah, nak pergi tdow dulu. Penat sangat hari ini. Enjoy my day !


Kilauan yang bershinar2..


Mestilah ada pict kami berdua =)



Tuesday, February 9, 2010

ABC kampung melayu

Jam menunjukkan 1.26am, selalu mata nie masih segar bugar di kala waktu sebegini. Tapi malam nie mata sudah memberi isyarat supaya berehat hehe ! ( ayat tak boleh balah lol ). Ya ! mungkin lepas update blog nie aq akan melabuhkan tirai. Ngantok yang amat tapi tetap nak update jugak. Nak cuba aktif ber-blogging, itu pon kalau mampu aq lakukan.

Ok2 bab2 melalut ni bagila kat aq, konfem aq lakukan dengan successful ok hehe ! Back to our entry tittle, masa aq tengah mengadap lappy ( keje harian aq ) aq dapat call from marni ajak pergi lepak. Biaselah tempat biasa. ahmad khan. Suddenly masa mereka ambil aq kat rumah mereka tukar plan mahu pergi kampung melayu.

Agak2 pergi tak ?? ( haha tanya soalan bengong an ?? tengok tajuk entry pon dah tahu jawapan kan ? ) Marni meragam, patotla dia sorang pakai seluar pendek hawaii yang lain semua pakai jeans hehe ! Aq pon terpaksa panjat semula tangga rumahku nak bagi si marni pinjam seluar. Sampai di kampung melayu. Owh nie tempatnye, aq pernah pergi sekali kat sini dulu dengan busu. Just kedai je lain tapi abc dia sama jeq kot.

Sedapnya dapat makan abc tadi. Masih terbayang2 abc yang ada aiskrim pas 2 ada cokelat. yummy2 ! Lepas kempunan hehe ! Dapat merasa pon dah cukup sebenarnya. Thanks to marni sebab bawak kami tadi. Tapi agak sedih bila just 5 of us yang join. Bobo takde bersam kami sebab dia kerja kat kl. Minggu ni baru balik. Mish you damn much bobo. Semoga selamat sampai di jaybee ok.. Oryte bantal dah memanggil2 ku. Nak ber-dreaming dulu k. =)


Gambar yang takde kene mengene. Just 5 of us je yang join =(



Saturday, February 6, 2010

Ladies Day..

Hari ini hari yang agak memenatkan. Semalam tah pukul berapa tido dan pagi tadi terpaksa bangun awal sebab ada kelas teori. Tapi aq langsung tak mengantuk taw. Sebab. Sebab. Sebelum pergi kelas tuh aq dah hentam satu cawan kopi hehe ! Memanglah mata amatlah segar bugar. Kelas tadi macam biasa jep tak adalah bosan sangat sebab faci dia ada la buat lawak. Lepas ni ke kelas praktikal plak. Fuh, aq nak belajar kereta ?? Macam tak percaya seyh hehe !

Masa kelas tadi ada jumpa seorang rakan baru budak sentosa. Mula2 tengok dye amat pasti bukan islam. Tetapi setelah berbual2 rupenya seorang islam ok ! Nama dia rachel kalau tak silap aq. Nama islam dia syafika, nice kan ?? Agak comel budaknya. Nice to meet you there. Balik rumah dalam keadaan yang sangat tidak selesa. Sejak2 ni, cuaca sangatlah panas sangat2. Ikut busu pergi ambil cousin balik dari sekolah, ada hari sukan hari ini. Amatlah tidak percaya yang cousin aq akan menjadi sebegitu gelap akibat duduk berjemur di bawah matahari ( kawad ). Air con dalam kereta macam tidak pasang, begitu panasnya di luar sana. Sebelum balik singgah pergi beli air kelapa, peh mesti lega giler dapat minum kan. =)

Lepas lunch, makcik2 ku ber ' pot pet pot pet ' kata nak pergi butik ariani. Sape tah yang baca paper kata ada jualan lelong. Ha ape lagi semua sibuk bersiap dan dalam pukul 4 kiteorang keluar rumah. Before that pergi ambil kala dekat TI Hotel, makcik aq yang seorang tuh sedang sibuk berkhursus nak jadi seorang usahawan. Wah2 ! nanti dah ada bisnes sendiri jangan lupa ajak aten kerja dengan kala ye hehe ! Ha nie la baru masuk tajuk entry aq kali ini. LADIES DAY ?? sebab yang pergi semua ladies2 sahaja, guys not allowed to follow.

Sampai di destinasi yang dituju. Tampoi~~ sebenarnya aq hanya berniat nak tengok2 sahaja. Tapi disebabkan tak dapat menahan nafsu ( nafsu shoping ok ! ) aq pon sama menarik tudung2 kat situ. Tapi aq memang nak ketawa bila makkcik aq yang seorang nih, yang lain sibuk carik tudung ekin tuh dye just beli tudung bawal jep. Bila kiteorang puji2 cakap lawa2 then dye pon terniat mahu mencuba nya dan ??? hampir 3 pasang kot dia beli. Aq hanya mampu tersenyum ok. Yang busu usah cerita larh pantang kata lawa habis semua dia rembat. Katanya susah nak dapat tudung macamnie nanti. Tak dinafikan tudung ariani ni memang lain. Kain dia pon selesa dipakai dan buat aq pon merembat sama bila aq tengok ' oning ' dia. Chantek !

Sebenarnya aq nak gelakkan diri aq jugak. Yela dulu aq cukup kutuk orang yang pakai tudung macamnie. Tak suke ok ! Aq tak pernah beli dan pakai pon tudung macamni. Tapi akhirnya aq tewas dengan tudung ariani. Mungkin lepas ni boleh beli lagi kot. Kalau tak boleh beli kat tampoi mungkin boleh pergi danga bay. Kat sana ada butik ariani tak silap aq si ekin mawi punya la.


" Berjaya mencuit hatiku untuk memiliki "

" Salah satu tudung yang telah menyebabkan fulus aq melayang "


Ok2 ! dah habis cerita pasal tudung. Sekarang ni aq cukup rindukan kawan2 aq. Lama tak jumpe cik ct aq tuh. Merayap je dia sekarang nie. Yang mengganggur sekarang cuma aq, salma dan oja je. Yang lain sibuk dengan kerja. Bobo pon dah kerja kat kl. Mesti bertambah sibuk kan. Kalau tak ada arah melintang aq pon akan carik kerja kat kl. Insyaallah baru merancang setakat ini. Kepala amatlah kusut tika dan saat ini. Mata pon dah ngantok, mahu pergi ke alam fantasi. hehe ! Goodnyte ! ( ops, salah ! morning.. )


"Miss all of you.. "




Monday, February 1, 2010

Sahabat Sejati..

Bila kita bercherita tentang sahabat dan kawan ni, besar skop nye.. Tapi kowang sedar tak mostly masa kita banyak kita habiskan dan buangkan untuk para sahabat terchenta. Bukan maksud aq family tak penting tapi jiwe kita lebih serasi dengan sahabat kan. Maybe ade beberapa percent yang akan menafikan statement aq nie sebab ada juga yang menjadikan ibu mereka sebagai sahabat mereka. Ya ! tak dapat dinafikan ye.

Tapi tujuan aq post entry kali ni sebenarnye nak meluahkan apa yang pernah berlaku sikit masa dulu. Ya mereka memang boleh dikatakan rapat denganku disebabkan kami pernah jadi classmates. Maybe sampai sekarang mereka masih terguris denganku even mulut menidakkannya. Aq pernah keluar bersama mereka dan satu kejadian yang aq tak rancang pon, kami balik agak lewat. Itupun disebabkan kami menunggu transport untuk balik. Apakan daya naseb tak menyebelahiku apabila family aq amat marah dan memarahi membe2 ku. Memang tidakku sangka. Kowang tahu apa aq rasa time tuh ?? Perasaan marah + geram + sedey semua sudah bercampur2.

Aq terus masuk ke bilik tanda protes ku. Kesian mereka, sedangkan itu salahku tapi mereka plak yang dipersalahkan. Guys im really2 sorry atas kejadian tu. Kalau aq tahu akan berlaku macam tuh memang aq tak balik that night. Aq tetap kena marah kan ?? Aq tahu kowang masih marahkan aq. Mr Y, aq tak tahu kenapa kaw masih nak berkawan dengan aq even kaw tahu aq kan kawan paling teruk pernah kaw ada ?? Maafkan aq. Aq jadi serba salah selepas kejadian itu.

Walau apa pun terjadi aq masih berpegang pada prinsip aq, selagi kita tak buat salah kenapa kita takut nak mengakuinya kan. Aq bukan lah jenis gurl yang liar tapi aq juga mahu luangkan masa bersama kawanku. Bukannya hari2 aq begitu just sekali sekala. Tapi mereka tetap tidak akan memahami aq. Aq sedar aq nie bukanlah anak/cucu yang baik. Takpelah as long as aq kenal siapa diri aq, itu pon dah cukup baik kan.

Kadang2 aq dah takut nak berkawan rapat, yela takut benda yang sama berulang. Kita ni manusia biasa yang tak lari dari buat silap kan. Tapi Allah tetap temukan aq dengan kawan2 aq sekarang. Buat bobo, oja, salma, piah dan marni aq nak minta maaf andai sepanjang kita menjalinkan tali persahabatan ni aq pernah "ter" dengan kowang ker. Aq tak sangka kita akan bersama sebagai sahabat karib. Sungguh ! aq tak percaya. Yela kita semua dari latar belakang yang berbeza tapi kita tetap boleh easy going kan. Aq sayangkan friendship kita dan juga kowang. Hopefully hubungan kita tak akan putus. I always pray for it. Harap2 kowang jugak.

Buat sahabat2 yang rapat denganku, ( Deep DoDo, qila, pza, raihan, faten, saliza, izzatie, itcha, rozaira, farah, zawin, aien, sahza, jojo, ungku, wan, yazid, paan ) mintak maaf kalau ada yang tak sebut, korang semua akan tetap segar dalam ingatan aq sampai bila2. Tanpa korang aq tak kenal erti sebuah persahabatan. Tak kenal erti pengorbanan buat sahabat. Banyak cabaran yang kita lalui bersama. Aq ucapkan terima kasih kerana sudi menjadi a part of my life dan aq cukup menghargainya.

Akhir sekali, betul kata orang tanpa kawan dan sahabat mungkin life kita tak seperti sekarang kan guys ??? Even aq dah tak ada parents tapi aq masih ada kawan2 yang still anggap aq sebagai kawan. Thanx ya ! Buat meraka yang selalu mengkhianati kawan, tikam kawan dari belakang, ada perasaan hasad dengki sedar lar wahai manusia. Balasan tetap akan diterima bawak2 la bertaubat. Bak kata bobo, what goes around will come around. Rasanya entry kali ni dah macam untuk HARI SAHABAT sedunia dah hehe ! ok lah tu kan =)


















Ciuman Terakhir..

CIUM PIPI AYAH SEBELUM CIUMAN TERAKHIR.....
saya terima info ni dari rakan

Ayah aku baru meninggal 5/8/2002..3.25pm. Apa yang aku tuliskan sini adalah untuk mereka yang masih lagi ada orang tersayang, untuk terus menyayangi dan berjasa sebelum menyesal. Kematian abah amat meninggalkan kesan yang mendalam apatah lagi meninggalkan mak yang kesorangan. Anak-anak semua dah besar.kerja semua jejauh. Hidup ini seolah tiada erti....selama nie setiap suka duka..... pasti telefon dan maklumkan pada mak dan abah. Kalau naik gaji... dapat keputusan bagus dll...pasti telefon mereka supaya mereka gembira. Kalau boleh mahu terus berada di perak menemani mak yang terus menangis.

Syukur, abah mati dipelukan mak yang mengucap dua kalimah syahadah...di telinga kirinya...dan aku ketika itu mengucap ditelinga kanannya...... ini adalah kali pertama aku melihat kematian....masih terbayang....abah memandang jauh kehadapan dan mata nya ke atas.... sambil mengucap dan memejamkan mata.Sungguh cepat dan tenang...semoga roh abah ditempatkan digolongan yang beriman. Syukur sembahyang jemaah abah lebih dari seratus orang...syukur abah dikebumikan dengan selamat.

Sejam sebelum kematian ....sempat berbual dengan abah. Abah kata kalau nak beli kereta tunggulah 2005. Bila time AFTA nanti kereta honda jatuh harga.Boleh lah bawak mak berjalan.
Waktu tu abah dah sihat... dah selera makan.

Pastu...
abah suruh esok pergi buat kad pengenalan baru. Sebab abah dan Mak baru ambil kelmarin. Abah kata sehari jer buat. Tak payah ambik gambar kat kedai gambar. Diorang guna digital kamera kat office jer. Tapi abah kata jangan pakai baju putih. Nanti gambar tak clear. Tapi tak sangka esok nyer aku pergi sana bukannya utk buat kad pengenalan aku.....sebaliknya buat sijil kematian abah.

Apabila Izrail datang mengambil nyawa....kita tak boleh mencepat atau mengajak walau sesaat. Sampai sekarang masih terbayang keadaan abah masa tu.Tapi macam tak sangka. Abah hanya tengok atas dan tutup mata. Badan tidak bergoyang walau seinci. Abah cuma nak baring. Sambil mulut mengucap dua kalimah syahadah.

Pertama kali.... pergi ke rumah mayat jenazah.
Pertama kali.... naik van jenazah,
pertama kali..... buat sijil kematian,
pertama kali.... tak tidur 2 hari,
pertama kali.... asyik menangis,
pertama kali.... menimbus kubur,
pertama kali..... menjirus air mawar,
semuanya pertama kali...........
Dan pertama kali.... juga takkan jumpa abah lagi.

Aku memandikan abah......memasangkan kain ihram sebagai kain kapan. Ketika ditutup muka abah, aku mencium dahi....pipi kanan.... pipi kiri.....dan bangun....tetiba hati aku ingin terus mencium lagi... aku membongkokkan kaki dan mencium dahi nya semula. Ciuman ini adalah ciuman terakhir. Semasa kecil aku selalu cium abah.Tetapi apabila dah besar sudah lama tidak mencium pipinya.

Ya Allah..tuhan segala alam... aku dan abang mengangkat jenazahnya...........dan mengebumikannya. hati ini sayu mengenangkan pemergian abah yang tercinta..

Mak hanya memandang dengan air mata sayu....penglihatannya kosong....... setelah 36 tahun hidup bersama abah......kini tinggal seorang.

Selaku seorang anak.....aku tahu bagaimana kasih seorang abah. Abah seorang pendiam...... sabar.. dan alim.... Jemaah masjid...bendahari masjid.....dan pelbagai amanah kebajikan
dilakukannya.

Aku selama ini tidak pernah meluahkan kasih kepada abah secara terus terang.Memang sayang abah... cuma... dengan abah saya hormat dan memendam kasih sayang.....Lainnya pula dengan emak...yang sentiasa berterus terang.... seringkali tidur di peha.

Kelmarin, aku baca dairi abah.Tak sangka abah pun tulis diari..
Tiada apa yang ada dalam dairi itu melainkan perkara anak-anak nya. Semuanya berkisar tentang anak-anaknya .Aku sendiri tak ingat bila aku beli kereta.

Tapi abah catat..18 February..rizal beli kereta satria hijau 1.6..... abah catat setiap kali anak nya telefon beserta waktunya. Sekali tu jam 1.00 pagi aku telefon dari KL.....abah pun catat. Semuanya abah catat berkenaan anaknya.

Abah catat rizal balik jam 2.00 tengahari bawa keropok. dll.......Abah catat Kak Se keguguran..... Abah catat Shaifol (abang sulung) ke KL......menangis kami semua bila baca dairi tue....

Abah sayang anaknya..... tak pernah tunjuk...sebab abah lebih suka mendiam dan tidak bercakap pasal orang.Begitu juga dengan orang lain ayah hanya banyak cakap pasal ilmu agama dan berkenaan anak-anaknya sahaja.

Ada kawan kampung abah baru nie cakap "Abah kamu masa hidup selalu cakap pasal anaknye. Sorang keje sana sorang keje sini. Dia bangga ada macam korang". Tapi jauh di sudut hati aku, aku masih terkilan sebab aku salu fikir.... aku...bukan anak yang baik.

Abah memang suka tulis. Kalau fail atau dokumen pasal kereta, rumah, bil,kedai dll memang semua tersusun.. Aku terjumpa buku nota kuliah subuh abah yang terbaru..... catatan terakhir yang abah tulis "hati orang beriman sentiasa ingat kubur"

abah gariskan perkataan ingat kubur.... dan kami bersyukur bahawa abah sememangnya telah bersiap sedia untuk meninggal.

Dan menyerahkan kepada Allah untuk melepaskan seksaan di kubur dan api neraka. Abah memang suka budak kecik..pantang anak saper pasti dia dukung...bawak berjalan...... cucu-cucunya setiap kali balik pasti nak tidur sama.
Kini semuanya tiada.

YaALLAH....
aku tak tahu bagaimana kehidupan utk diteruskan...tanpa Abah......baru bercadang nak balik dan bertekad bonus tahun nie nak kasi abah seribu mak seribu... tapi Allah lebih menyayangginya... abah meninggal 5hb..tidak sempat merasai bonus pertama anaknya yang baru masuk 10hb Ogos 2002.Kali nie tak sangka bonus banyak digunakan untuk majlis tahlil dan batu nisan untuk abah.

Tok Imam ada cakap kat kami.... "kubur ayah dikorek... pastu ditanam...tanahnya masih penuh kat tepi.... terlebih tandanya seorang yang pemurah....sedangkan ada sesetengah kubur dikorek pastu ditimbus semula masih tak cukup tanah." "abah kamu wajahnya senyumnyer walau pun dah meninggal"
"Abah kamu waktu dimandikan dah bersih...tak der kotor najis pun takder"... perkara itulah menyedapkan hati kami.... untuk jadi seperti abah....

Sembahyang Jumaat minggu sudah di Masjid..... aku memulangkan semula duit masjid dan buku akaun yang abah pegang selaku bendahari. Sambil mengira kutipan Jumaat hari itu tok imam dan bilal turut menangis.... "Dulu abah kau yang tolong kira pastu tulis kat white board tu".........

Ini semua membuat aku rasa terpanggil untuk kembali ke kampung walau kerja apa sekali pun....


YaAllah...
sesungguhnya kematian ini memberi hidayah pada aku ....
Talkin buat abah masih segar...
"Wahai Polan Bin polan...ketahuilah kamu bahawa mati itu benar, kiamat itu benar, Allah itu benar" dan, kita yang hidup akan pergi juga..... Lelaki berat tanggungjawabnya....
suami menanggung dosa isteri dan anak-anak.... isyaAllah selaku anak-anak kami telah dibekalkan ilmu agama.

Cuma...aku kini telah lupa untuk mengamalkannya sejak mula bekerja setelah terlupa dgn nikmat Allah.. Mak juga seorang yang solehah.... saya yakin Allah maha pengampun dan maha bijak sana dalam menentukan Al -Mizan..

Dulu mak dan abah tiap waktu ke Masjid dekat rumah berdua.... tapi sekarang nie mak kata mak takut nak ke masjid seorang diri takut tak tenang hati teringat abah.
Inilah perasaan aku sekarang. Buat korang yang masih ada....
jadikan iktibar..... Cium pipi ayah sebelum ciuman terakhir.
Dan curahkan kasih sayang tanpa selindung.

Tunjukkan.....

**Sayangi lah orang tua mu selagi mereka masih ada.....

~ sedeykan kite dengar cerita sebegini. Aq sendiri pernah merasakan detik2 itu. Kata2 tak mampu nak menggambarkan apa yang kita rasa. Kehilangan mereka yang amat kita sayangi adalah suatu perkara yang amat menyakitkan..

Teringat masa arwah ayah nak dikafankan, ciuman terakhir untuk ayah tercinta. Ye aq ulangi ciuman terakhir. Saat aq mencium arwah ayah aq dapat melihat air mata nya mengalir. Aq tahu orang yang sudah tiada mampu melihat apa yang terjadi selepas dye pergi, tapi aq amat2 terkejut melihat air mata itu jatuh. Adakah tanda arwah ayah menangis gembira meninggalkan kami atau menangis tak sanggup meninggalkan anak dan bini nya ??

Nak dibandingkan saat pemergian arwah ayah dan ibu aq amat2 terasa semasa pemergian arwah ayah. Memang tak mampu aq terima hakikat bahawa aq tidak lagi mempunyai ayah. Semuanya masih segar dalam ingatanku. Dan tetap tersemat di dadaku dorongan dan semangat yang pernah diberikan padaku sikit masa dahulu.

Moral of the story, hargailah kedua2 ibu bapa kalian selagi mereka masih bernafas. Tak guna nak disesalkan di kemudian hari. Sesungguhnya aq amat rindukan pelukan seorang ibu dan ayah.. =( ~