Monday, January 24, 2011

Gemuks. Fat. Gemuks. Fat

Mak oiiiiii. Baru dua hari aku balik kampus sudah mengamalkan amalan hidup yang tidak sihat. You know aku asyiklah makan dan terus makan tanpa henti. Entah sejak2 nih kenapa ek ?? Nak kata orang putus chenta, aishhhhh buah ati pun takde kan. So agak2 ada ke sebab lain ?

Nak story nih, harini aku melantak kedarah paling teruk kut. Lepas magrib tadi membe aku belikan chicken chop. Tapi aku tak bedal sangat pun, aku kurang sikit dengan chicken chop. Bila teringin nak makan baru aku carik. Tadi pun sebab orang dah belikan terpaksalah terima jugak kan. Ha lagi satu aku nak bagitau nih, info yang aku setuju sebulat2 nya. Bila makan chicken chop nih hanya kenyang sementara, siapa setuju angkat kaki ?? haha ! Aku tak bolehlah, kena jugak carik makanan lain bukanlah lepas je mencekik chicken chop tuh terus makan benda lain just buat standby jelah kan.

Okeh, di situ dah nampak keburukan aku kan. Tapi ada aku kisah ?? haha ! So sebab tak makan sangat aku bagilah pada budak2 bilik aku. Then, selera kedua ingat nak makan tomyam. Tapiiiii takde !! So order nasi putih ayam berlada. Yummmmy2. Tengah lepak2 tiba2 plak dah, ada orang cakap, siapa nak beli nasi lemak ???! Okeh aku dengan rasa ragu2 pergi ke pintu ( pehh, tak boleh blah kan !! Belilah sebungkus !! Tengah panas2, sedap wei ! hehe ) Okeh lepas makan nasi lemak baru rasa kenyang. So malam nih dapat tidur dengan lena ye. ^_^

Aku tau lah tabiat aku buruk sejak2 nih tapi aku rasa lapar doe, tuh la sebab aku makan. Orang kata selagi kita mampu nak makan, baik kita makan. Nanti dah sakit semua tuh dah tak boleh kan. Jummm korang2 yang seangkatan dengan aku semak sikit tips nih untuk mengelakkan kegemukan~

1. Makan nasi dalam kuantiti yang sedikit. ~ Adehhh. Yang nih tak boleh tahan nih. Macam mana nak kurangkan nih ? Nanti lah cuba untuk mengurangkan pengambilan nasi, Alaaaaaa.. tapi nak makan nasi jugak lah ngeeee ( gedik ! )

2. Kurang exercise. ~ Yup ! malas lah nak pergi jogging pagi2 or petang2. Tapi rajin makan. Rajin giler woooo. Tak suruh pun aku boleh je usaha sorang2 nak mendapatkan makanan haha !

3. Makan lewat malam. ~ Yesss ! Selalu jugak aku buat TAPIIIII selalunya kalau kat rumah lah. Cara lain nak mengelakkan makan time tengah malam nih, pergi ZzZzZzZzZ. Janganlah selalu sangat tidur lewat, so secara automatiknya dapat lah jugak mengelakkan kegemukan ahakzzz !

4. Faktor genetik.~ Fakta nih memang betul okeh. Ada orang makanlah banyak mana pun tetap tak naik jugak berat badan dya kan. Tapi ada orang tuh makanlah terlebih sikit sure adalah jugak part2 yang akan naik ahakzz !

5. Makan makanan ringan.~ Janganlah suka sangat makan junk food. Sangatlah tak baik okeh. Tapi dalam stock aku still ada makanan tuh. Haaaa macamana tuh ?? Tapi dah tak makan sangat la. Tapi kalau dah lapar sebat ajelah apa yang ada kan.

Okehlah aku kongsi lima je dulu okeh, kebanyakannya semua kena sebijik pada aku. Aduhhh aku tak nak gemuk lah wei. Tolonglahhhhhh~~


Takmolah jadi sampai gniee =(



8 Orang Berkongsi Pendapat:

Asha Shalina said...

hoho...aku bulan ni baru 2 kali kot jamah nasi..ngee...makan sushi hari tu..

miszATIN said...

alaaaa...
aq lak makin cumel =))

CIK CIRA said...

sy makan banyak mana pun tak gemok2..huhu...syukur

miszATIN said...

cik kira~

wahhh~ besh giler macam tuh ^_^

princeduyong said...

gemuk itu tak best!

Nobita Sensei said...

gemuk itu indah~

miszATIN said...

princeduyong~

takde sape cakap gemuk tuh best hehe

miszATIN said...

nobita sensei~

tak best la wak =)