Tuesday, June 22, 2010

Tahniah korang !!


First of all, aku nak cogrates pada rakan2 seperjuangan aku masa kat form 6 dulu batch 08/09 kerana berjaya menghabiskan masa selama setahun setengah untuk STPM. Sejuta penghargaan pada guru2 yang banyak memberi tunjuk ajar dan membantu we all masa study dulu. Entry nih khas untuk korang yang pernah bersama2 dengan aku di SMKPJ, Permas Jaya, Johor.

Pada yang berjaya meneruskan cita2 untuk sambung degree aku ucapkan tahniah dan pada yang tak berjaya aku harap korang tak patah semangat dan putus asa kay. Mungkin bukan rezeki dekat situ. Bagi aku, even tak dapat nak sambung cita2 untuk ambil degree tapi aku rasa bersyukur sangat kerana diberi peluang untuk buat diploma semula di UITM. Aku tak akan sia2 kan peluang nih yang mungkin juga peluang terakhir aku. Walaupun terasa rugi tapi bila aku fikirkan semangat aku nak study masih ada jadi kenapa mesti aku tolak kan ?

Aku tahu ramai yang frust sebab ramai jugak yang tak dapat sambung degree. Aku sendiri terkejut bila dapat tahu tak ramai yang dapat UPU tuh. Kalau korang nak tahu, batch kiteorang memang sentiasa di uji beb. Sebab masa batch kiteorang format MUET untuk paper writing and listening kut dah berubah. ( padahal dak2 u pun sama jep ! hehe ) saja wat gempak. Paling terkejut bila hari first exam ada pengumam penting dari cikgu. Ingatkan apa rupanya format kertas PENGAJIAN AM 2 untuk bahagian D ke E dah berubah. Kiteorang pun redah jelah. Beruntung betul budak yang lahir tahun 1990 nih yela sentiasa jadi batch pertama dalam ape2 perubahan contohnya macam PPSMI. Well, semua tuh dah pun berlalu.

Lepas nih dah tak ada lagi baju sekolah berkain beige kan ?? Mesti korang rindu macamane aku rindu nak pakai balik. Dulu selalu memekak kenapa la kena pakai baju sekolah lagi semua kan ? Dah, sekarang korang dah tak payah risau sebab zaman tuh dah pun berlalu. Dah tak ade perhimpunan tiap2 pagi lagi dah.

Teringat kata2 abang taufik ( pembantu ofis sekolah ) yang batch kita paling bikin kecah. "mungkin budaya gile2 ko org akan berkubur bersama dengan budaya lemau mereka ". Lawak bila teringat kata2 tuh. Teruk sangat kah kami nih ?? Then bila ada ape2 event mesti kelas 6ATAS SASTERA 2 yang selalu ambil part, bak kata bobo kami memang gila kuasa. hahaha

Dalam kelas kiteorang ni ada gak puak2 tau. Kira geng2 la. Teringat aku pada dijah and the geng. Masa dah hujung2 tahun dah nak periksa dah masa tuh geng dorang ni selalu hilang masa waktu makroekonomi. Dorang selalu lepak bilik kaunseling sampai cikgu makro naik pelik. Kiteorang sendiri gelarkan geng dorang tuh GGK ( geng-geng kaunseling ) Sorry you guys, buat2 gurau je.

Banyak lagi kenangan sebenarnya. Kalau nak tulis kat sini 7 hari 7 malam belum tentu habis jadi biarlah terus berada dalam ingatan kita yang melaluinya kay ?? So korang2 yang tak dapat jangan sedih k ?? Nanti aku pun sedih jugak tau. Aku doakan korang jadi insan yang berjaya akan datang. Segala gurau2 kasar, kutuk mengutuk, belanja2 makan semua aku mohon halal ( kalau adelah ). Wah terasa panjang entry kali nih hehe. Lastly, kat bawah ni aku nak rakamkan jutaan terima kasih pada guru2 yang telah berkhidmat untuk kami ( tak ramai pun ) :-

PENGAJIAN AM 1
ENCIK NORAZLEN ( Guru yang sangat sporting. Beliau akan pastikan semua student buat presentation walau apa jua halangan yang mendatang )

PENGAJIAN AM 2
PUAN ROZILAH ( amat garang sampai semua student cukup takut dengan dye. Tapi batch kiteorang nih lain sikit, takut2 pun still langgar pantang dye hehe )

P.PERNIAGAAN 1 & 2
PUAN NORA ( Guru yang serius ketika mengajar. Janganlah korang buat keje lain time dye mesti dye nampak je. Dye jua guru yang banyak bagi aku support dan kaunseling. )

MAKROEKONOMI
ENCIK YUSREE ( Guru yang lagi sporting. Siap boleh buat jamuan masa waktu dye. Lower6 sekali Upper6 sekali. Memahami jiwa kiteorang sebab jarak umur yang tidak berapa jauh. )

MIKROEKONOMI
PUAN LILY YUSNI ( Dari cikgu akaun dulu merangkap jadi guru ekonomi plak. Agak rapat dengan dye sebab pn lily memang dah kenal aku he2. Tak pernah marah student even markah kiteorang agak mengeciwakan dye. Kek coklat sungguh sedap ! hehe )

SEJARAH 1 ( DUNIA & ISLAM )
USTAZ FAUZI ( Guru sejarah yang sangat suka bercerita. Selalunya bila belajar selalu terpesong dari landasan topik yang sebenar. Tapi terbaik lah ustaz ! )
ENCIK AZHAR ( Guru yang suka melukis. Setiap kali bercerita mesti ada gambaran. )

SEJARAH 2 ( ASIA & MALAYSIA )
PUAN KO MAY SIA ( Dulu cikgu sejarah aku masa f5, suka wat masalah masa kelas dye bila masuk f6 dye dah kenal muka aku tapi dye selalu konfius antara aku dan oja haha )
PUAN ROSHIDAY ( Cikgu yang tak suka cakap banyak. Time present pastikan ready kalau tak sila keluar dari kelas/bilik hikmah )

Ni antara rakan2 rapat aku yang berjaya meneruskan cita2 ~~

Marni & Safiah.. Sorang kos akaun sorang kos HR (UNITEN, PAHANG )

Shalina.. kos Bachelor sastera-Pengkhususan bahasa asing ~bahasa perancis~ ( UPM, SELANGOR )

Lyana Zainudin..kos Pendidikan Pengajian Malaysia ( UPSI, PERAK )

Farhana.. kos Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan ( UUM, KEDAH )

Sarep.. kos Pentadbiran Perniagaan ( UITM, SELANGOR )

Kenangan yang tak akan dilalui oleh mereka yang tak melaluinya ( eh betul ke ayat aku nih hehe )





Ha ! Lagi satu dah alang2 nih. Aku nak ucapkan tahniah jugak kat kazen yang cukup aku sayangi nih, RUS IDAYU RUSLI yang bakal melanjutkan MASTER nya kat UNIVERSITI MALAYA dalam tempoh terdekat. Lepas nih PHD dalam rumah tangga plak ye kak ayu ! haha




4 Orang Berkongsi Pendapat:

asha shalina said...

peh..sedih seh bc..ingt kngn2 form 6..adoyai...btw, gmbr aku tu cm xle blah la..huhu

miszATIN said...

puas aku carik gambo kosorang tapi tak banyak plak..
ko tau aq bole nangis masa create entry nih, aq bakal rindokan korang tau ;(

asha shalina said...

haha..ingt aku je yg nangis...

miszATIN said...

tah mcm banyak sangat kenangan tau huhu